söndag 30 maj 2010

Vecka 27


Barnet
Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt.

Vikt 1 kg.


Mamman

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.


Klåda

Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske lider du av vätskebrist. I allvarliga fall kan klådan bero på förändringar i levern. Berätta för barnmorskan om din klåda så kan hon hjälpa dig med eventuell behandling.

Pappa/Partner
Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.


Egna kommentarer: Min graviditet än så länge har varit ganska okej, rent kroppsligt. Mer psykiskt har det dock tärt på mig, hormonella utbrott och så vidare. Det känns i alla fall som om magen äntligen börjat ta form och bli lite hårdare nu, snart poppar väl naveln ut också. De problem jag börjat känna av rent kroppsligare är ryggont och extremt dålig kondition. Börjar längta till September nu, känns trots ca 3 månader kvar som en hel evighet tills bebisen tittar ut.
Magen & jag idag. (vecka 26+0)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar